Leta i den här bloggen

måndag 29 augusti 2011

Vin-tips

Tänkte bara tipsa om 2 rödvin som vi gillar här hemma,
Brown Brothers och Lat42:




söndag 28 augusti 2011

Test-tårta

Ibland hittar man ju ett sånt där recept som man bara måste testa....jag hittade TVÅ =), ett på en kokosbotten och ett på en bananmousse som lät kanongott. Så självklart var jag tvungen att baka en tårta till igår....passade perfekt att vi bjudit in oss till några vänner som precis gift sig och jag lovat att ta med mig fika =).

inte lätt att hålla på med marsipan i den tryckande och klibbiga
värmen som det var i helgen, kändes som om det mesta
fastnade på händerna....därav den sparsamma utsmyckningen =) .

En liten 15 cm tårta men 2 ljusa tårtbottnar och 1 kokosbotten fylld med mjölkchokladfluff och bananmousse. Jättegod kombination om ni frågar mig, men jag älskar ju choklad, kokos och banan =).

Kokosbotten

Blir en botten (ca 24 cm) som inte går att dela på mitten så vill man ha en hög tårta med flera olika fyllningar så får man baka flera stycken istället. Eller som jag hade, 1 kokosbotten och 2 andra. Den smakar ungefär som kokostoppar och blir väldigt god och saftig.

1 dl (2 st) ägg
85 gram (1 dl) strösocker
140 gram kokosflingor
60 gram (4 msk) mjölk
30 gram mjölkchoklad, hackad

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj en form med löstagbar botten, 23 cm i diameter, 6 cm hög. Bröa med kokosflingor.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Koka upp mjölken och häll i kokosflingorna och låt detta svälla några minuter.
Blanda ner i äggvispet och tillsätt den hackade chokladen.Häll i tårtformen och baka i ca 15 minuter, tills den blivit gyllenbrun, den skall bli lite seg.


Bananmousse

3  gelantinblad
3  bananer
lite midre än en ½ citron, pressad
2  ägg
3/4 dl socker
75 g mörk choklad (jag använde mjölkchoklad)
2 dl grädde

Gör så här:
Blötlägg gelantinet i kallt vatten. Mosa bananerna och häll citronsaften över. Dela äggen och lägg gula och vita separat. Vispa gulor och socker pösigt och rör ner bananmoset och finhackad choklad. Vispa grädden och vitor var för sig. Smält gelantinet och häll det i blandningen och rör om. Blanda ner grädde och vitorna. Låt stelna i ca 3 timmar i kylen.







lördag 20 augusti 2011

Liten Tacktårta

Jag har en moster och morbror som ALLTID ställer upp (vare sig det gäller barnpassning eller elproblem), och iom att de aldrig vill ha något i gengäld så bakade jag och Cornelia en liten tårta till dem som tack.

Cornelia har hällt i alla ingredienser till tårtbottnen, smakat av både limemoussen och jordgubbsmoussen för att se att de var godkända =), hjälpt mig kavla marsipan, stansat blommor och framförallt sett till att alla spillbitar inte gått till spillo =).


Det är samma fyllningar som i tårtan från igår, perfekt att göra två små 15 cm:are på samma gång för det är lagom med en sats av varje fyllning till två små tårtor. Även marsipanen som täcker tårtan är "samma" men det kan man inte tro när man ser bilderna, denna ser jättesvettig ut jämnfört med den andra. Men allt som skiljer dem åt är egentligen utseendet och att en fotades på torsdag eftermiddagen då det var sol och denna på fredag morgon då det var grått och molnigt.....där ser man vad ljuset kan göra för en bild =).



fredag 19 augusti 2011

15 cm liten Rostårta

Idag har två små söta tårtor lämnat huset, först denna lilla:


Den skulle till Cornelias förskola där personalen har planeringsmöte idag och skulle passa på att fira att två i personalen fyllt jämt i sommar.
Tårtan är 15 cm i diameter och blev nog mellan 10-12 cm hög tillslut. Denna gång testade jag att göra en botten i långpanna och skära ut rundlar och det blev faktiskt jättebra!!!!

Tårtan är fylld med limemousse och jordgubbsmousse.


Spacklad med mjölksmörkräm och täckt med marsipan. Rosen och bladen är gjorda i flowerpaste.


Den andra tårtan får ni se i morgon.

söndag 14 augusti 2011

Djurtårta (Lians 2-årstårta)

Idag så har mina besökare här på bloggen tickat över 10000 st!!!!!! Så himla kul =)))), trodde jag aldrig!!!!!

Idag är oxå Lians 2-årsdag, Lian är våran lille söte granne och Cornelias kompis. Hans mamma önskade en tårta med djur på och med smakerna jordgubbsmousse och limemousse.....en grym smakkombination om ni frågar mig...=)


Han gillar djur så jag gav mig på att modellera en gris, en ko och ett litet får.


Kossan har fått vara med om en liten spenoperation pga att mitt söta lilla kusinbarn på 9½ år undrade varför min ko hade 6 spenar då dom i verkligheten bara har 4.....hmmmm......hade jag ingen aning om =))))....så jag fick ju snällt plocka bort 2 st.



Försökte även få till ett staket och det såg väl ungefär ut som det hade gjort om jag gjort ett i verkligheten, inte så rakt men charmigt =). 


Grattis på födelsedagen Lian!!!!!!

lördag 13 augusti 2011

Crosstårta

I går fyllde mitt kusinbarns pojkvän Alex 22 år, och hon ville överraska honom med en tårta. Jag fick reda på att han gillade bilar och crosscyklar, han kör en svart BMW för tillfället och äger en röd och vit cross.......så här blev resultatet:


Gjorde BMWs logo uppe på tårtan med Alex 22 istället för BMW.


Tårtan är fylld med hallonmousse, hallonkompott, vaniljkräm och japp-fluff.


Tårtan består av en ljus botten, den är spacklad med mjölksmörkräm och täckt med marsipan. Crossen, logon och det andra på tårtan är gjort av sockerpasta och marsipan.


Crossen ser väl inte direkt verklighetstrogen ut, ser mest ut som en cross mixad med en eu-moppe....men men =).

fredag 5 augusti 2011

Musse Piggtårta (Zebs 2-årstårta)

I helgen fyller lille goa Zeb 2 år, han är en av Cornelias äldsta och bästa vänner så det är klart man ställer upp och bakar en tårta till honom när han fyller år. Han gillar Musse Pigg, så då fick det bli en sån här tårta:


Korten blev väl så där, inte så lätt att ta kort på kvällen när det är mörkt ute...färgerna kommer inte riktigt till sin rätt.


Tårtan är fylld med hallonmousse och mjölkchokladfluff.

måndag 1 augusti 2011

Het Melondaiquiri och sesamstänger

Här kommer ett drinktips som vi testade härom helgen: Het Melondaiquiri. En annorlunda drink med lite sting i...... Nästa gång jag gör den så kommer jag nog dra ner på chiliflakesen och öka på citronen, men det är ju en smaksak. Vi serverade även sesamstänger till som var jättegoda.

Het Melondaiquiri
4 pers.

1½ kilo vattenmelon, helst kärnfri
1½ dl vit rom eller vodka
½ dl råsocker
½ dl pressad citron
1 citron, rivet skal
2 kvistar citronmeliss
1 krm chiliflakes

Gör så här:

Skala, kärna ur och skär melonen i stora kuber. Frys in dem så att de blir genomfrysta.
Mixa samtliga ingredienser i en mixer. Häll upp i glas och servera genast.


Sesamstänger

2 frysta smördegsplattor
1 ägg
1 msk vita sesamfrön
½ tsk chiliflakes
½ tsk flingsalt

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Halvtina smördegsplattorna och kavla lite lätt. Pensla med uppvispat ägg. Strö över sesamfrön, chiliflakes och flingsalt. Skär dem i cm-breda remsor och tvinna dem. Lägg dem på bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 12 min, tills de fått gyllene färg.
Bägge recepten, plus många fler roliga jag vill testa hittade jag i denna tidning: