Älggryta
500-700 g älgkött av ytterlår eller liknande.
5 msk vetemjöl
1 tsk salt
50 g smör
5 dl vatten
2 msk kalvfond
1,5 tsk grönpeppar, krossade
8 st enbär, krossade
2 st vitlöksklyftor, finhackade
1,5 dl vispgrädde
1 msk tomatpuré
1 msk dijonsenap
1 msk rönnbärsgelé (alternativt svartvinbärsgelé)
ca 250 g svamp; kantareller eller champinjoner
salt & peppar
5 msk vetemjöl
1 tsk salt
50 g smör
5 dl vatten
2 msk kalvfond
1,5 tsk grönpeppar, krossade
8 st enbär, krossade
2 st vitlöksklyftor, finhackade
1,5 dl vispgrädde
1 msk tomatpuré
1 msk dijonsenap
1 msk rönnbärsgelé (alternativt svartvinbärsgelé)
ca 250 g svamp; kantareller eller champinjoner
salt & peppar
Gör så här:
Skär älgköttet i grytbitar.
Blanda mjöl och salt i en plastpåse. Skaka påsen så attmjöl och salt blandas. Lägg i köttbitarna och skaka om så att mjölblandningen blir jämnt fördelad.
Bryn köttet i smör i en gjutgärnsgryta eller liknande. Sänk värmen. Tillsätt vatten, kalvfond, grönpeppar samt enbär.
Låt sjuda 30-60 minuter beroende på köttkvalitet. Rör någon gång under tiden. Smörstek kantarellerna.
Tillsätt i vitlök, grädde, tomatpuré, dijonsenap, rönnbärsgelé samt kantareller. Låt koka utan lock tills såsen har önskad konsistens.
Smaka av med salt & peppar.
Servera med potatis, kokt eller pressad och gelé.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar