Jordgubbs- och rabarbermarmelad med smak av lime och vanilj
500 g jordgubbar
500 g rabarber
500 g syltsocker
1 vaniljstång
1 lime
Gör så här:
Skölj och skär rabarbern i skivor. Skölj, snoppa och dela jordgubbarna (jag använda frysta, hela jordgubbar). Lägg rabarber och jordgubbar i en gryta.
Snitta vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i grytan. Lägg även i hela stången. Pressa limen och tillsätt saften, koka ca 15 minuter.
Tillsätt syltsockret och koka marmeladen i ytterligare ca 5 minuter.
Häll marmeladen i rena och varma burkar. Sätt på locket och låt burkarna stå upp och ner medan de svalnar. Förvara burkarna svalt.
Morotsmarmelad med citron och kanel
500 g morötter
2 citroner
2 kanelstänger
4 dl vatten
1 kg syltsocker
Gör så här:
Skala och finriv morötter. Blanda morötter, finrivet skal och juice av citroner, kanelstänger, vatten och syltsocker i en kastrull. Koka utan lock ca 10 minuter. Skumma av under tiden. Häll marmeladen i varma, väl rengjorda glasburkar. Förslut och förvara i kylen.
En burk av varje sort, förpackad och färdig att ges bort. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar