Leta i den här bloggen

måndag 11 juli 2011

Flädersaft och jordgubb- och rabarberkräm

För några veckor sedan var det meningen att jag skulle gjort fläderblomssaft, men det blev så att jag köpte citroner, socker och citronsyra, Cornelia och hennes morfar plockade fläderblommorna och hennes mormor satte saften =). Sambon och Cornelia älskar saften, själv är jag inte så mycket för flädersaft annat än i desserter och drinkar =).
 
I går så gjorde jag i alla fall en Jordgubbs- och rabarberkräm med flädersaften som blev jättegod. 
 
Fläderblomssaft
ca 2 ½ liter saft
 
30 fläderblomsklasar
3 stora citroner
1 ½ liter vatten
1 ½ kg strösocker
50 g citronsyra
 
Gör så här:
Lägg blomklasarna i en rostfri hink eller en stor bunke som rymmer minst 5 liter.
Borsta citronerna i varmt vatten och skiva dem tunt. Lägg ner skivorna tillsammans med fläderblommorna.
Koka upp vattnet och rör ner socker och citronsyra.
Häll den heta vätskan över fläderblommor och citronskivor.
Täck med lock och låt saften stå i 3 dagar. Sila den och häll upp den på väl rengjorda flaskor. Förvara i kyl. (Den kan också frysas för längre hållbarhet.)


 Jordgubbs- och rabarberkräm
6 port
 
1 l rabarber
1 l jordgubbar
½ vaniljstång
1 citron, saft och skal
½ dl fläderblomssaft (koncentrerad)
1 ½ dl strösocker
1 ½ dl vatten
Redning:
2 msk potatismjöl
½ dl kallt vatten

Gör så här:
Skala rabarbern lätt och skär i cirka 2 cm stora bitar.
Skölj och snoppa jordgubbarna och halvera dem.
Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Tvätta citronen, riv skalet och pressa ur saften.
Blanda rabarber, jordgubbar, vaniljfrön- och stång, citron (saft och skal), fläderblomssaft, strösocker och vatten i en stor kastrull. Låt det sjuda i cirka 10 minuter tills rabarberbitarna börjar mjukna mjuka.
Blanda potatismjölet med kallt vatten och red krämen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar