Testade ett nytt matbröd i veckan, jättegott och inte alls svårt att göra. Man fick mycket bröd på kort tid.....Låt in den långa "gör så här" texten skrämma er =).
Rutbröd
40 bitar
2 dl vetekross
4 dl vatten
100 g smör/margarin
1 liter vatten
50 g jäst
1 ½ msk salt
2 dl vetekli
ca 2 kg (ca 3,3 liter) vetemjöl
Gör så här:
- Koka vetekrosset i den lilla mängden vatten (4 dl). låt koka 5 minuter. Stäng av värmen men låt kastrullen stå kvar 10 minuter på plattan.
- Klicka i smöret och låt det smälta.
- Tillsätt vatten, ljummet eller varmt beroende på hur varma grynen är. Blandningen bör hålla 37 grader.
- Rör ut jästen i lite av blandningen. Tillsätt resten av den, saltet, vetekliet och så mycket av vetemjölet att det blir en smidig deg.
- Strö över mjöl och låt degen jäsa ca 45 minuter.
- Arbeta ihop degen med lite mera mjöl i bunken. Ta upp den på väl mjölat bakbord och dela i två delar.
- Arbeta en del i taget lite till och kvala ut den något.
- För över den till en långpanna med bakplåtspapper och platta ut den med mjölad hand. nagga med gaffel och "ruta" 20 bitar med en degskrapa eller kniv.
- Gör lika dant med den andra, har du bara en långpanna funkar även en vanlig plåt fint.
- Låt brödet jäsa ca 30 minuter. Grädda mitt i ugnen på 250 grader i ca 15 minuter.
- Lossa från plåten och låt glida över på ett galler. Låt svalna under bakduk.
- Bryt eller skär brödet i skårorna. Ät direkt eller frys in.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar