Laxsoppa
4 port
600 g laxfilé i rätt stora kuber
1 hackad gul lök
1 skivad fänkål
1 tärnad röd paprika
2 stora tomater
olivolja
2-3 lagerblad
1 tsk timjan
1 tsk mejram
1 tsk rosmarin
1 tsk sambal olek
Lite saffran
3-4 dl vitt vin
1 liter fiskbuljong
Lite grädde
Salt
Riven parmesan
Aioli
Gör så här:
Salta laxkuberna och lägg dem i en plastpåse i kylen 1 timme.
Stek undertiden lök, fänkål och paprika i några msk olivolja.
Skålla samtidigt tomaterna, skala och klyfta dem och låt dem svettas med de andra grönsakerna en stund tillsammans med lagerblad, timjan, rosmarin, mejram, sambal olek och lite saffran.
Häll i vitt vinet och fiskbuljong. Sjud i en halvtimme och mixa sedan soppan till önskad konsistens. Red av med lite grädde och låt sedan laxbitarna koka med i soppan i ca 5 minuter.
Servera med riven parmesan och aioli.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar