Leta i den här bloggen

lördag 14 maj 2011

Amerikansk äppelpaj

I eftermiddag har vi haft svärfar på besök, och jag tar ju gärna alla tillfällen jag får till att baka =). I dag blev det äpplepaj, Amerikansk äppelpaj. Det är en riktig favorit, lättbakad, knäckig och supergod. Brukar göra mer deg/smet än det står typ 1,5 - 2 satser, men det är ju bara att testa sig fram vad man gillar.



Amerikansk äppelpaj

5 st äpplen
1 tsk kanel
100 g smör
2,5 dl socker
150 g vetemjöl (lite mer än 2 dl)
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
1 ägg, uppvispat

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Smör en ugnssäker-/pajform (ca 26 cm i diameter) och lägg i äppelklyftorna. Strö över kanel.
Smält smör och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser. Rör sedan ner smör och ägg. Bred degen/smeten över äpplena och platta till. Pudra degen med lite kanel före gräddning.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Pajen ska få en gyllenbrun färg.

Servera med vaniljsås eller glass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar