Leta i den här bloggen

fredag 18 mars 2011

Rosa på kakfatet

Om ca 1 månad har vi en liten prinsessa som fyller 2 år. Tänk att det redan gått 2 år sen lilla C kom till oss, helt otroligt vad tiden går fort! Har börjat lite smått att baka till hennes kalas, idag blev det bullar. Det är klart att en liten prinsessa ska ha rosa tema på kakfaten så det fick bli Hallonbullar! Har aldrig bakat det innan men de var goda, lite annorlunda och roliga.

Mer rosa på kakfaten hoppas jag det blir, har aldrig vågat mig på att göra macarons men tror nog att jag ska testa att göra rosa med smultronkräm imellan. Ska bara köpa en ny baktermometer först.


Hallonbullar med kokos och vitchoklad
Hallonbullar med kokos och vitchoklad,
de söta rosa formarna med vita prickar
har jag köpt på Lagerhaus

ca 40 st

150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1 dl socker
2 tsk malen kardemumma
ca 12 dl vetemjöl

Fylling: 

ca 100 g mjukt smör
4 dl hallon, maizena
3 dl kokos
200 g vitchoklad

Pensling:
1 ägg
pärlsocker

1. Börja med att smälta smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm tills det har blivit ljummet, ca 37 grader.
Lös upp jästen i en degbunke med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet och sedan salt, socker, malen kardemumma och ca 2/3 av mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Tillsätt mera mjöl men spara 1-2 dl till utbakningen. Degen är färdig när den släpper från degbunkens kanter. Täck degen med en bakduk och ställ den på ett dragfritt, gärna mörkt och ganska varmt ställe. Jäs den till dubbel storlek. Arbeta degen några minuter och lägg upp den på mjölat bakbord. Knåda i resten av mjölet, om det behövs. Degen är färdig när den är slätt och inte klibbar fast i händer och bakbord.

2. Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord till en rektangel. Bred på smöret. Blanda hallonen med lite maizena, strö ut på degen och krossa hallonen så det blir syltaktigt. Rosta kokos lätt i stekpanna och strö över degen. Hyvla den vita chokladen över degen, rulla ihop den. Skär rullen i jämnstora bitar, lägg dom på en klädd plåt. Lägg över en bakduk och låt bullarna jäsa till dubbel storlek (det kan ta ganska lång tid beroende på hur varmt det är där degen jäser - det går fortare om det är varmt).

3. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg. Strö över kokos och grädda mitt i ugnen i ca 8 min. Låt svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar