Leta i den här bloggen

onsdag 7 november 2012

Pumpacupcakes med kanelfrosting

Förra veckan var det Halloween, det firades här hemma med söta små utklädda barn (som fortfarande säger Bus eller Godis stup i kvarten), en hemmagjord pumpalykta, små fladdermöss av gamla toarullar och dessa Pumpacupcakes med kanelfrosting.

Använde "fruktköttet" vi hade skrapat ur vår pumpa när vi gjorde lyktan till pumpapurén. Bara kokte den mjuk i vatten och mixade.

Dessa cupcakes föll mig i smaken, de smakade lite höstligt och kanelfrostingen var himmelsk. Hade lätt kunnat äta en hel del med sked direkt ur bunken =).


Pumpacupcakes med kanelfrosting
12 st

75 g skalade pekannötter (+ ev 12 st att dekorera med)
3 1/4 dl vetemjöl
1 1/2 tsk malen kanel
3/4 tsk malen muskot
1 1/2 tsk bakpulver
3/4 tsk bikarbonat
1 nypa salt
100 g osaltat smör, tärnat och rumsvarmt
3/4 dl farinsocker
3/4 dl strösocker
1/2 vaniljstång
2 ägg
175 g pumpa puré
4 msk gräddfil

Kanelglasyr:
150 g osaltat smör, tärnat och rumsvarmt
3 3/4 dl florsocker
210 g philadelphiaost
2 tsk malen kanel
1 1/2 tsk vaniljextrakt

Gör så här:
Värm ugnen till 175 grader.
Hetta upp en stekpanna över medelhög-hög värme och rosta pekannötterna i 5-8 minuter under omrörning. Ta bort stekpannan från värmen och låt nötterna svalna.
Kör de avsvalnade rostade pekannötterna till ett fint puder i matberedare.
Sikta ihop mjölet, kanelen, muskoten, bakpulvret, bikarbonaten och saltet i en skål.
Vispa smöret, farinsockret och strösockret lätt och luftigt med elvisp. Skrapa skålens kanter med en slickepott med jämna mellanrum så att allt kommer med.
Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna och blanda ner i smörblandningen.
Tillsätt äggen, ett i taget och vispa ordentligt imellan.
Tillsätt de siktade torra ingredienserna och vispa på låg hastighet tills allt blandas.
Vänd till sist ner pumpapurén, gräddfilen och de finmalda pekannötterna.
Fördela smeten jämt i muffinsformarna (gärna placerade i muffinsplåt) och grädda muffinsen i 25-30 minuter eller tills de rest sig ordentligt och inte längre är kladdiga i mitten.
Låt svalna på galler innan du dekorerar dem.

Kanelglasyr
Gör så här:
Gör kanelglasyren medan muffinsen svalnar.
Vispa smöret ljust och luftigt med elvisp på hög hastighet minst 2-3 minuter.
Sikta ner florsockret och vispa på medelhög hastighet i 3-5 minuter tills allt är ordentligt blandat. Skrapa skålens kanter med jämna mellanrum så att allt kommer med.
Tillsätt philiadelphiaosten, kanelen och vaniljextraktet och vispa glasyren luftig.
Bred glasyren över de avsvalnade muffinsen med spatel eller spritsa. Toppa med pekannötter och lite kanel.

Kan verkligen rekommendera boken
Lola´s cupcakes....


Mina underbart söta små Halloween-klädda godingar.
Denna mamman förstår inte varför man ska spöka ut söta små barn
i skrämmande kostymer, så det fick bli en liten söt Pumpa-man
och en liten gullig Bi-prinsessa.

1 kommentar:

  1. Fina utstyrslar! Om man inte har gräddfil, kan man ta matlagnings yoghurt då?

    SvaraRadera