Leta i den här bloggen

måndag 14 november 2011

Fiskgryta/soppa med saffran

Förra måndagen fick jag finbesök från de småländska skogarna, då passade jag på att göra min favoritsoppa. Passar perfekt så här när det blivit lite kallare. Jättegod, mättande och inte alls svår att göra.


Lättlagad festgryta (soppa)
4 personer
 
400 g torskfilé
300 g laxfilé
½ purjolök
½ gul lök
1 msk smör
1 vitlöksklyfta
1½ tsk tomatpuré
1½ tsk salt
1 tsk timjan
1 tsk basilika
2½ dl torrt vitt vin
1½ fiskbuljongtärning
2 dl vispgrädde
1 dl créme fraiche
2 dl vatten
1 paket saffran á ½ g
300 g räkor med skal
1 burk musslor á 150 g

Gör så här:

1. Tina fisken om den är fryst. Skölj och strimla purjon. Skala och hacka löken.
2. Smält smöret i en stor gryta eller tjockbottnad kastrull. Fräs löken ett par minuter tills den blivit glansig och genomskinlig.
3. Pressa vitlök. Rör ner tomatpuré, salt, timjan och basilika. Låt detta fräsa med en kort stund.
4. Tillsätt vin och buljongtärning. Koka ett par minuter.
5. Rör ner grädde, créme fraiche, vatten och saffran. Sjud i 15 minuter.
6. Skär fisken i munsbitar, lägg i grytan och sjud i ytterligare 7 minuter.
7. Skala räkorna. Tillsätt dem och de avrunna musslorna. Hetta upp och
servera genast, gärna med vitlöksaioli och ett varmt bröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar