Leta i den här bloggen

tisdag 20 december 2011

Pepparkaksskorpor med hasselnötter och Saffransskorpor med mandel


Jag brukar baka som en galning runt jul, och i andras ögon har jag nog gjort det i år med....men det har inte blivit så mycket...något som det dock har blivit flera omgånger av i år är dessa två sorters skorpor: Pepparkaksskorpor med hasselnötter och Saffransskorpor med mandel.....så lätta att göra och så goda....jag och sambon brukar värma lite glögg på kvällarna och knapra på dessa.



Pepparkaksskorpor med hasselnötter

100 g hasselnötter
2 dl strösocker
1 tsk bakpulver
5 dl vetemjöl (300 g)
2 tsk kanel
2 tsk mald kardemumma
1 tsk mald ingefära
1 tsk malda kryddnejlikor
100 g smör
2 ägg
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°. Rosta hasselnötterna i medelvarm torr stekpanna tills de får fin färg och skalet börjar lossna. Gnid av skalet i en handduk.
2. Kör ihop socker, bakpulver, vetemjöl och kryddorna i en matberedare. Tillsätt hasselnötterna, smöret i bitar och äggen, och kör till en deg.
3. Forma två längder lika långa som plåten. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Ta ut längderna och sänk temperaturen till 100°. Skär genast längderna i sneda skivor. Lägg tillbaka dem glest på plåten och torka dem ca 1 timme eller tills de är torra. Använd gärna varmluftsugn.



Saffransskorpor med mandel

100 g smör
1 gram saffran
2 st ägg
1,5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5 dl hel sötmandel
Råsocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen.
Blanda de torra ingredienserna med hel sötmandel och vänd ner det i bunken.
Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt. Strö över råsocker.
Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader.
Skär längderna i 1 centimeter tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten.
Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
Stäng av ugnen och låt skorporna stå och torka i eftervärmen tills ugnen kallnat (eller över natten).


Gjorde små påsar med Pepparkaksskorporna till de underbara fröknarna på Cornelias dagis:


Inget avancerat....lite färgglatt papper, receptet utskrivet och en liten stämplad tomte.....men brukar bli väldigt uppskattat.

1 kommentar:

  1. Saffransskorpor har jag oxå gjort iår.
    Kanske man skulle testa dina pepparkaksskorpor oxå.
    Kramis

    SvaraRadera