Leta i den här bloggen

lördag 3 december 2011

Saffransbullar med kardemummafyllning



Tänkte visat en liten My Little Ponytårta som lämnade huset i måndags, men jag har lyckats förstöra kortläsaren så jag får inte in några kort i datan...hmmm...blir till att köpa ett nytt...

Ni får hålla till goda på receptet på världens godaste saffransbullar. I detta huset bakas inga lussekatter sen vi hittade detta recept.

 

Saffranskransar med kardemummafyllning
2 kransar eller ett bra gäng bullar

50 g jäst för söta degar
1 g saffran
½ tsk salt
175 g smör
5 dl lättmjölk
1,5 dl vit sirap
1stort ägg
ca 19 dl vetemjöl

Kardemummafyllning:

300 g mandelmassa
100 g smör
4 tsk malen kardemumma

Pensling:
1 ägg
25 g mandelspån
2 msk pärlsocker

Gör så här:
Finfördela jästen i en stor bunke.
Stöt saffranet tillsammans med saltet.
Smält smöret och tillsätt saffran, mjölk, sirap och ägg. Låt det bli fingervarmt, 37°.
Häll degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt mjölet, spara ca 1/2 dl till utbakningen. Arbeta degen väl till en smidig deg.
Strö över lite mjöl och låt jäsa under duk ca 45 min.
Gör under tiden fyllningen. Blanda mandelmassan med smör och kardemumma, gärna i matberedare.
Ta upp degen på mjölad skiva. Arbeta samman och dela den i två delar.
Kläm fast ett bakplåtspapper i två 26 cm formar med löstagbar kant eller lägg bakpapper på plåtar. Kavla ut varje del till en rektangel ca 50 x 35 cm. Bred på en av fyllningarna. Rulla ihop på längden och gör en krans. Tryck ihop ändarna och lägg i form eller direkt på bakplåtspapper (Blir väldigt höga och fina kransar i form).
Klipp sneda djupa flikar som du viker bakåt växelvis åt vänster och höger. Gräddas den i form kan du klä en bit av tom pappersrulle med bakplåtspapper och ställa i mitten så jäser den inte ihop helt.
Låt jäsa ca 40 min under duk. Sätt ugnen på 200°.
Pensla med ägg och strö på pärlsocker och mandelspån.
Grädda på nedersta falsen ca 30 min vid krans och mitt i ugnen ca 8-12 minuter vid bullar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar