Leta i den här bloggen

tisdag 4 oktober 2011

Kanelbullensdag!!

Det ska vi självklart fira. Efter att jag hämtat Cornelia på dagis så satte vi en bulldeg. Receptet följdes väl inte direkt till punkt och pricka, men det blir väl så när en 2,5 åring vill göra allt själv =), jättegoda blev de ändå och FINA:


Cornelia kavlar och provsmakar degen.

Sen är det daxs för ännu en LÅNG jäsningspaus...bäst att vila upp sig lite och låta lillbrorsan putta =).


Sen var det daxs att "måla" bullarna med ägg...


 .....och hälla på färgglatt strössel.


Sen in i ugnen.....och då är väntan snart över =).

Lillsessan var så stolt över sina bullar, och hon gjorde det mesta själv. Jättegoda blev dom oxå!!!!!

Detta receptet använde vi:

Kanelbullar
40-50 st

5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1,5 dl strösocker
1 tsk kardemumma
½ tsk salt
ca 15 dl vetemjöl
125 g smör, rumstempererat

1 ägg, uppvispat till pensling
pärlsocker till garnering

Fyllning:
125 g smör
1,5 dl strösocker
2 msk kanel

Gör så här:
1. Ljumma mjölken till ca 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke. Häll på mjölken och rör om tills det mesta av jästen har lösts upp.

2. Tillsätt socker, salt, kardemumma och det mesta av vetemjölet men spara lite mjöl till utbakningen. Klicka i smöret. Arbeta kraftigt till en smidig deg. Täck med bakduk och låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.

3. Rör samman fyllningen.

4. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta samman den. Dela den i två delar.

5. Kavla ut varje del till en platta, ca 25x50 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop längs långsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar och lägg dem i bullformar. Eller kavla ut degen till en platta som är ca 35x40 cm. Bred fyllning på halva plattan och vik över den obredda delen. Dela plattan i 20–25 remsor, vrid varje remsa till en snodd och vik ihop den till en knut. Lägg i bullformar.

6. Låt bullarna jäsa övertäckta i 20–30 minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader.

7. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

8. Grädda i mitten av ugnen i 8–10 minuter. Låt bullarna svalna övertäckta med bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar