Leta i den här bloggen

fredag 29 juli 2011

Rutbröd

Testade ett nytt matbröd i veckan, jättegott och inte alls svårt att göra. Man fick mycket bröd på kort tid.....Låt in den långa "gör så här" texten skrämma er =).


Rutbröd
40 bitar

2 dl vetekross
4 dl vatten
100 g smör/margarin
1 liter vatten
50 g jäst
1 ½ msk salt
2 dl vetekli
ca 2 kg (ca 3,3 liter) vetemjöl

Gör så här:
  1. Koka vetekrosset i den lilla mängden vatten (4 dl). låt koka 5 minuter. Stäng av värmen men låt kastrullen stå kvar 10 minuter på plattan.
  2. Klicka i smöret och låt det smälta.
  3. Tillsätt vatten, ljummet eller varmt beroende på hur varma grynen är. Blandningen bör hålla 37 grader.
  4. Rör ut jästen i lite av blandningen. Tillsätt resten av den, saltet, vetekliet och så mycket av vetemjölet att det blir en smidig deg.
  5. Strö över mjöl och låt degen jäsa ca 45 minuter.
  6. Arbeta ihop degen med lite mera mjöl i bunken. Ta upp den på väl mjölat bakbord och dela i två delar.
  7. Arbeta en del i taget lite till och kvala ut den något.
  8. För över den till en långpanna med bakplåtspapper och platta ut den med mjölad hand. nagga med gaffel och "ruta" 20 bitar med en degskrapa eller kniv.
  9. Gör lika dant med den andra, har du bara en långpanna funkar även en vanlig plåt fint.
  10. Låt brödet jäsa ca 30 minuter. Grädda mitt i ugnen på 250 grader i ca 15 minuter.
  11. Lossa från plåten och låt glida över på ett galler. Låt svalna under bakduk.
  12. Bryt eller skär brödet i skårorna. Ät direkt eller frys in.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar