Leta i den här bloggen

tisdag 10 januari 2012

Himmelsbröd

Idag är inte vilken dag som helst, idag har inskolningen på dagis för min "lille bebis" börjat. Vart har tiden tagit vägen och när/hur blev han så stor??? Tur att en annan inte ökar i vikt i samma takt =). Var där bara 2 timmar idag, men So far so good!!!!

Passade på att testa ett nytt recept på frallor till mellanmålet. Det var väldigt lättbakat, det ska bara jäsa en gång vilket underlättar och det bästa av allt är att det var väldigt gott. Kommer att bakas många gånger här hemma. Ska även testa lite olika smaktillsatser som det tipsades om i receptet de kommande gångerna jag bakar det.


Himmelsbröd, ca 20 bröd

25 g jäst
5 dl fingerljummet vatten
1 dl mjölk
2 tsk salt
1 msk honung
5 dl ljust och milt fullkornsvetemjöl
7 1/2-8 dl vetemjöl

Gör så här: Smula jästen i en bunke. Blanda vatten och mjölk och häll lite över jästen. Rör om så att jästen löser sig. 
Tillsätt resterande vatten- och mjölkblandning, salt och honung. Rör ner fullkornsmjölet och det mesta av vetemjölet. 
Arbeta snabbt ihop den lösa degen. Strö över lite vetemjöl, täck med bakduk och låt degen jäsa 1-1 1/2 timme. Degen skall bara jäsa en gång.
Sätt ugnen på 250 grader. Strö ut 1/2-1 dl vetemjöl på bakbordet och tippa försiktigt ut degen. OBS! Knåda inte degen - jäsbubblorna skall vara kvar.
Strö ytterligare lite vetemjöl över degen, ca 1/2 dl. Platta försiktigt ut degen med handen till ca 30x40 cm.
Skär snabbt, enklast med en degskrapa, degen i 6-7 cm smala remsor.
Dela varje remsa i 2-3 delar på snedden. Det gör ingenting om bröden inte får samma form, bara de får ungefär samma storlek. Lägg bröden på bakplåtspappersklädda plåtar.
Grädda direkt i mitten av ugnen 8-9 minuter. Låt svalna UTAN bakduk så blir brödskorpan frasig och fin.


Hittade även dessa tips på smaksättningar, ska testa 3:an nästa gång:
Brödet är fantastiskt gott som det är men kan också varieras med olika smaktillsatser. Blanda i så fall ner smaktillsatserna innan du blandar i mjölet.

1. 100-150 g smakrik ost i små tärningar.
2. 1 dl pumpakärnor + 1 dl solrosfrön
3. 100 g fetaost + 10 grovhackade soltorkade tomater + 1 dl grovhackade svarta oliver + 2 tsk rosmarin 



Avslutar med två bilder på mina sötnosar från idag när vi skulle gå till dagis:

Tänk om de alltid kunde vara så här gulliga
mot varandra...




Mammas stora kille, första dagisdagen....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar