Leta i den här bloggen

måndag 6 juni 2011

Nationaldags-tårta

Vilken helt fantastisk långhelg det varit!!!! Underbart väder och massa skoj och mys med familj och vänner.

Idag har barnens farmor och farfar varit nere och jag hade gjort en nationaldags-tårta dagen till ära. Testade två nya mousser: rabarbermousse och kokosmousse och bägge två var jättegoda. Rabarbermoussen är lite syrlig och kokosmoussen lite söt. Självklart var tårtan i blått och gult =).
Rabarbermousse

250 g skalade och tärnade rabarber
1 dl vatten
3 msk socker
1 tsk vaniljsocker
2,5 gelatinblad
2 dl vispad grädde

Gör så här:
Blötlägg gelatinet i kallt vatten i minst 5 min. Koka upp rabarber, vatten och socker och låt koka i 5-10 min tills rabarbern mjuknat helt. Tag av ifrån plattan och rör ner de urkramade gelatinbladen och vaniljsockret. Låt kallna i kylskåp. Vipsa grädde rätt så hårt. Blanda ihop alltsammans.

Cornelia hade svårt att hålla fingrarna i styr =)
Ingen stor tårta, ca 15 cm i diameter

Kokosmousse

2 dl crème fraîche (fetaste varianten som sagt)
2 dl socker
1,5 dl kokosflingor
2 dl grädde


Gör så här:
Vispa crème fraîchen och sockret med elvisp till crème fraîchen har blivit tjock. Det kommer att ta ett tag och innan den blir tjock så blir den väldigt rinnig. Det gäller alltså att inte tappa tålamodet.
Rör ned kokosflingorna och ställ sedan bunken (inplastad eller med lock) i kylen över natten. Det går även att göra alla moment samtidigt men kokossmaken framhävs verkligen om det får stå över natten så att kokosen blir mjuk.
Dagen efter: Vispa grädden relativt hårt och rör sedan ned den i kokosblandningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar