Leta i den här bloggen

tisdag 14 juni 2011

Två sorters marmelad

Jag älskar ju som sagt att baka, laga mat, sylta och saft. Men man kan ju inte äta upp allt själv.....då är det bra att man har så bra dagispersonal (förskolepersonal för de som föredrar det) där dottern går att man gärna vill ge dem en liten sommarpresent för att visa sin uppskattning. Denna gången var det två recept på marmelad jag ville testa: Jordgubbs- och rabarbermarmelad med smak av lime och vanilj och Morotsmarmelad med citron och kanel. Bägge var goda men min favorit blev nog den med morötter, kanel och citron!

 Jordgubbs- och rabarbermarmelad med smak av lime och vanilj

500 g jordgubbar
500 g rabarber
500 g syltsocker
1 vaniljstång
1 lime

Gör så här:
Skölj och skär rabarbern i skivor. Skölj, snoppa och dela jordgubbarna (jag använda frysta, hela jordgubbar). Lägg rabarber och jordgubbar i en gryta.
Snitta vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i grytan. Lägg även i hela stången. Pressa limen och tillsätt saften, koka ca 15 minuter.
Tillsätt syltsockret och koka marmeladen i ytterligare ca 5 minuter.
Häll marmeladen i rena och varma burkar. Sätt på locket och låt burkarna stå upp och ner medan de svalnar. Förvara burkarna svalt.Morotsmarmelad med citron och kanel

500 g morötter
2 citroner
2 kanelstänger
4 dl vatten
1 kg syltsocker

Gör så här:
Skala och finriv morötter. Blanda morötter, finrivet skal och juice av citroner, kanelstänger, vatten och syltsocker i en kastrull. Koka utan lock ca 10 minuter. Skumma av under tiden. Häll marmeladen i varma, väl rengjorda glasburkar. Förslut och förvara i kylen.

En burk av varje sort, förpackad och färdig att ges bort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar