Leta i den här bloggen

måndag 2 maj 2011

Mörkt filmjölksbröd

I dag har jag och Cornelia bakat bröd, vi har bl a bakat mitt favoritbröd: Mörkt filmjölksbröd. Ett saftigt, gott och otroligt lättbakat bröd fyllt med nötter, frön och frukt. 


Mörkt filmjölksbröd
2 bröd

7 dl vetemjöl
4 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
1 tsk salt
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl hela torkade aprikoser ca 100 g
1 dl russin
1 dl hasselnötter
1 liter filmjölk
1½ tsk bikarbonat
2 dl mörkt sirap

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. 
Blanda ihop mjölsorterna med salt, solrosfrön, linfrön, aprikoser, russin och nötter i en bunke. Nötterna kan grovhackas eller användas hela eller grovhackas. 
Blanda noga ihop filmjölk med bikarbonat och sirap. Tillsätt mjölblandningen och rör mycket försiktigt till en jämn smet. 
Smör 2 st 1½ liters brödformar väl. Fyll dem med smeten och strö över lite mjöl. Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 1½ timme. Prova med att sticka så de känns torra. Stjälp upp bröden och låt dem vila i en kökshanduk i minst 5 timmar.




Vi hann även med att baka några Hälsolimpor, men det receptet kommer en annan dag. Älskar bröd som bara ska röras ihop till en smet och gräddas, ingen jästid alls =).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar