Leta i den här bloggen

söndag 24 april 2011

Choklad- och passionsfruktstårta

Vilken underbar påskhelg!!!! Rena midsommarvädret....har varit mycket utelek, mycket och god mat och väldigt trevligt folk.

Gårkvällen var kanon i sällskap med underbara vänner. Vi bjöd på Butter Chicken och hemmagjort naanbröd, recept hittar ni här. Verkligen en kanonrätt!!!!! 
Till efterrätt bjöd vi på Choklad- och passionsfruktsmoussetårta, ett nytt recept vi inte testat innan. Den var jättegod med väldigt mäktig. En tårta som passar bäst som kanske just tårta och inte som efterrätt. En tårta som verkligen räcker till många!!! Jag rekommenderar den starkt för den var underbar!!!!Choklad- och passionsfruktsmoussetårta 
15-20 bitar

Botten:
150 g smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
2 ägg
2 dl vetemjöl

Mörk chokladmousse:
200 g mörk choklad
2 gelatinblad
2 ägg
3 dl vispgrädde

Mjölkchokladmousse:
200 g mjölkchoklad
2 ägg
3 gelatinblad
2 dl vispgrädde

Passionsfruktsmousse:
1 äggula
1/2 dl socker
1 tsk vanlijsocker
125 g mascarpone
2 msk koncentrerad exotisk juice
3 gelatinblad
2 dl vispgrädde

Gelétäcke:
3 passionsfrukter
2 dl utspädd tropisk juice
3 gelatinblad

Gör så här:
Botten:
Smält smöret i en kastrull. Blanda i socker, kakao, vaniljsocker och salt. Rör ner äggen, ett i taget, och därefter mjölet. Fäst ett smort smörpapper i en bakform med löstagbar kant (ca 26 cm). Häll smeten i formen och grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter. Låt bottnen svalna.
Mörk chokladmousse:
Blötlägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Smält den mörka chokladen i ett vattenbad. Rör ned äggen, ett i taget. Smält gelatinbladen i micron (10 sek), rör ner gelatinet i chokladen. Låt chokladblandningen svalna till rumstemperatur. Vispa grädden lätt, rör ut chokladen i del av grädden och vänd ner resten med stora, luftiga tag. Kläm fast overheadfilm i springformen för att förhöja kanten på formen (dela två OH-papper på mitten, tejpa ihop tre delar till en långsmal remsa och kläm fast den mellan tårtbotten och springkantsformen. Fördela moussen över den svala tårtbotten i ett jämntjockt lager. Ställ in i kylen.
Mjölkchokladmousse:
Blötlägg gelatinbladen i fem minuter. Smält mjölkchokladen i ett vattenbad. Rör ner äggen, ett i taget. Smält gelatinbladen i micron (10 sek), rör ner gelatinet i chokladen. Låt svalna till rumstemperatur och vänd sedan ner den lättvispade grädden. Häll moussen på tårtan, ställ kallt igen.
Passionsfruktsmousse:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter. Vispa gulor, socker och vaniljsocker. Vispa ner mascarponen i äggsmeten. Värm juicen på svag värme i en kastrull. Ta upp och krama ut gelatinbladen, smält ett i taget i juicen. Vispa ner juicen i äggsmeten. Vänd till sist ner den vispade grädden. Bred ut moussen över mjölkchokladmoussen. Ställ in i kylen igen.
Gelétäcke:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter. Späd den koncentrerade juicen något starkare än vad som står på förpackningen. Värm 1/2 dl av juicen på svag värme i en kastrull. Ta upp och krama ur gelatinbladen, smält ett i taget i juicen. Häll i resten av juicen och rör om. Gröp ur passionsfrukterna i en skål och häll juicen över fruktköttet, rör om (ta ev. bort långa gula trådar). Låt gelén svalna något innan den skedas över moussen (gelén kan hällas på efter ca 20-30 min).

Låt tårtan stelna i kyl minst 4 timmar före servering. (Det går bra att göra den ett par dagar före också)

1 kommentar:

  1. Hej^^

    Fin blogg du gjort. Är det du som gör dom fina tårtorna? är verkligen duktigt isf:) Något man verkligen skulle behöva lära sig:P

    Hoppas ni haft underbar påsk i detta härliga väder:)

    SvaraRadera